torstai 10. huhtikuuta 2014

Possusouvlaki, pitaleipää, tzatzikia ja kreikkalaista salaattia

Kreikkalainen ruoka kuuluu molempien meistä suosikkeihin ja souvlakeja valmistetaankin meidän grillissä suhteellisen usein. Tällä kertaa vartaisiin päätyi porsaan sisäfilettä, mutta karitsa ja kanakin toimii niissä loistavasti. Souvlakit syödään tietysti pitaleivän, tzatzikin ja kreikkalaisen salaatin kera. Kuumana kesäpäivänä maistuisi kyytipoikana joku ihanan raikas valkkari.... Ihanaa kun tulee ihan kohta kesä!


Souvlaki
  • 800g possun/kanan/karitsan filettä
  • 3-4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 rkl hunajaa
  • loraus oliiviöljyä
  • hippusellinen suolaa ja mustapippuria
Putsaa sisäfile ja leikkaa se kuutioiksi (n. 3cm sivu). Valmista marinadi. Hienonna muutama valkosipulinkynsi ja laita ne pakastepussiin. Purista pussiin yhden sitruunan mehu, n. ruokalusikallinen hunajaa ja loraus oliiviöljyä. Ripottele joukkoon suolaa ja mustapippuria. Lisää pussiin lihapalat ja sekoita niin että marinadi leviää kaikkialle lihojen päälle. Jätä maustumaan jääkaappiin pariksi tunniksi.

Pujota lihapalat vartaisiin ja grillaa kypsäksi. Tarjoile souvlakit pitaleivän, tzatzikin ja kreikkalaisen salaatin kera.


Tzatziki
  • 500g turkkilaista jogurttia
  • 1 kurkku
  • 3-4 valkosipulin kynttä
  • 1 rkl hunajaa
  • 3-4 rkl oliiviöljyä
  • 2-3 rkl omenaviinietikkaa
  • suolaa ja mustapippuria
Raasta ja valuta kurkku, hienonna valkosipulin kynnet. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja jätä maustumaan pariksi tunniksi.


Pitaleipä
  • 2 dl maitoa
  • 1 rkl ranskankermaa
  • 20g hiivaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl suolaa
  • n. 5dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl oliiviöljyä
Lämmitä maito ja ranskankerma kädenlämpöiseksi ja liuota sekaan hiiva. Sekoita joukkoon hunaja ja suola. Sekoita joukkoon jauhot pienissä erissä. Lisää oliiviöljy kun taikina alkaa irrota käsistä. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia ja jätä se sitten liinan alle nousemaan n. puoleksi tunniksi.

Leivo taikinasta neljä mahdollisimman litteää leipää. Painele leipiin reikiä haarukalla. Sivele leivät oliiviöljyllä ja grillaa kypsäksi pari minuuttia per puoli.


Kreikkalainen salaatti
  • salaatinlehtiä (esim. jääsalaatti)
  • kurkkua
  • tomaattia
  • vihreää paprikaa
  • punasipulia
  • mustia oliiveja
  • fetajuustoa
  • oreganoa
  • kastikkeeseen: oliiviöljyä, omenaviinietikkaa, hunajaa, suolaa, mustapippuria
Revi salaatinlehdet, pilko kurkku, tomaatti, paprika ja punasipuli. Kasaa salaatti ja asettele sen päälle fetajuusto. Mausta fetajuusto oreganolla ja oliiviöljyllä. Sekoita salaatille kastike lorauksesta oliiviöljyä, omenaviinietikkaa ja hunajaa. Mausta kastike suolalla ja pippurilla ja tarjoa salaatin kanssa.

Tällä kertaa tuli kärvennettyä lihat kuivakan puolelle. Ihan niin kuin ne siellä Kreikassakin tarjottiin.. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti