lauantai 17. tammikuuta 2015

Kotikokkien taisto: makumatka Aasiaan

Katselin viime syksynä tv:stä Kotikokkien taisto -ohjelmaa ja keksin nerokkaan suunnitelman - toteutetaan sama omassa kaveripiirissä! Kukin kutsuu porukan kotiinsa nauttimaan kolmen ruokalajin illallista, jotka pisteytetään. Kierroksen lopussa voittajaa odottaa huima palkinto... 


Kilpailuhenkisestä suvustani koostunutta ystäväporukkaa ei ollut kovin vaikeaa tähän houkutella. Vaikka jutun todellinen juju oli itselläni päästä toisten illallispöytiin sillä verukkeella että teen itse safkat kerran, tuli kilpailuelementistäkin heti jo alkuun ihan totisinta totta. Suunnitellessa mukaan tarttui elementtejä Neljän tähden illallisestakin, joten ennen ensimmäistä illallista oli joku ehtinyt hankkia jo karvanopatkin. :D 


Meinasimme ensin lähteä oman menumme kanssa meksikolaiseen ruokaan, mutta koska sitä on tullut kokattua kavereille aika paljon, piti keksiä jotain muuta. Ystäväpiirimme on suuri italialaisen ruoan ystävä, joten se vaihtoehto tuntui taas vähän liian helpolta. Lopulta päädyimme aasialaiseen ruokaan, jota oli tarkoitus tarjoilla astetta fiinimmin Farangin tapaan.


Menu

mantelicosmo

osterit nahm jim -kastikkeessa

kanasatay ja kurkkurelissi

rapeaa possua, palmusokerikaramellia ja riisiviinietikkaa

ananasta ja kookosta 


Menu sisälsi alkudrinkin, jonka nimesin maun ja lasivalinnan perusteella tuttavallisesti mantelicosmoksi. Alkudrinkkien jälkeen siirryttiin illan ohjelmanumeroon, jossa kukin ruokailija avasi itse osterinsa - aika moni ensimmäistä kertaa. Yhtä lukuunottamatta kaikki vieraat selvisivät tästä koitoksesta, vaikka joissakin se aiheutti lievää järkytyksen tunnetta. Avaamisen jälkeen osterit maustettiin tulisen makealla nahm jim-kastikkeella ja kipattiin suuhun. 

Alkuruokana tarjoiltiin omaa Aasia-suosikkiani kanasatayta simppelin kurkkurelissin kera. Pähkinäallergikolle tein erillisen tamarindikastikkeen, joka osoittautui joidenkin (minä mukaanlukien) paremmaksi kuin itse satay-kastike, joka ei jostain syystä tällä kertaa ottanut onnistuakseen niin hyvin kuin yleensä. Pääruokana syötiin Farangin kuuluisaa karkkipossua ja jälkkärinä karamellisoitua ananasta kookosvanukkaan kera.

Menu oli kokonaisuutena ihan toimiva, joskaan kaikki elementit eivät menneet ihan nappiin. Lisäksi annokset eivät näyttäneet illallisella ihan yhtä sieviltä kuin parilla iltaa edeltävällä harjoituskierroksella... Note to self: jos haluaa tarjota lämpimän annoksen 11 henkilölle, vältä liikaa piperrystä..


Mantelicosmo
1 annos
  • 4cl verigreippivodkaa
  • 2 cl mantelilikööriä
  • 2 cl siirappia
  • 4 cl limemehua
  • ripaus jauhettua inkivääriä
  • tähtianis
  • jääpaloja
Nosta coctail-lasi pakkaseen. Mittaa ainekset shakeriin ja lisää muutama jääpala. Sekoita voimakkaasti ja kaada drinkki lasiin. Koristele tähtianiksella ja tarjoile heti. 


Osterit nahm jim –kastikkeessa
10 annosta, ohje kirjasta Farang - modernia aasialaista
  • 10 tuoretta osteria
  • korianterin lehtiä
  • friteerattua salottisipulia
  • karkeaa merisuolaa
  • n. 2 dl punaista nahm jim –kastiketta
Avaa osterit ja kata ne lautaselle merisuolakekojen päälle. Mausta osterit ruokalusikallisella nahm jim -kastiketta ja koristele friteeratulla salottisipulilla ja korianterin lehdillä.

Punainen nahm jim –kastike

  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 korianterinjuurta
  • 1 pieni punainen chili
  • 3 pitkää punaista chiliä
  • 3 rkl palmusokeria
  • 2 dl limetinmehua tuoreista limeteistä
  • 1 rkl merisuolaa
  • 3 rkl kalakastiketta

Leikkaa valkosipulinkynnet ja korianterinjuuret pienemmäksi ja lisää ne suolan kanssa mortteliin. Hakkaa, kunnes tahna on tasaista. Lisää ensin pienet chilit ja hienonna. Lisää sen jälkeen loput chilit ja jatka hakkaamista, kunnes tulos on tasainen. (Itse käytin vain yhdenlaisia chilejä.) Lisää palmusokeri ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Lisää limetinmehu ja mausta kalakastikkeella. Maista, että tulisen, makean ja happaman maut ovat balanssissa.



Kana satay ja kurkkurelissiä
12 annosta, ohjeet kirjasta Farang - modernia aasialaista
  • 1,5kg kanan rintafilettä
  • satay –kastiketta
  • tamarindi-kastiketta
  • kurkkurelissiä
  • koristeluun: pähkinämurskaa/paahdettua kookosta, friteerattua salottisipulia, korianteria, chiliä
Kanan marinadi
  • 3 dl kookoskermaa
  • 2 rkl galangajuurta
  • 2 rkl sitruunaruohoa
  • 2 rkl tuoretta kurkumaa
  • 4 tl korianterinsiemeniä
  • 2 tl kuminansiemeniä
  • 1 tl valkopippuria
  • 2 rkl palmusokeria
  • 2 rkl kalakastiketta

Tee marinadi: paahda mausteita hetki kuivalla pannulla ja jauha ne sitten morttelissa hienoksi. Laita mausteet sivuun. Hienonna morttelissa galangajuuri, sitruunaruoho ja kurkuma mahdollisimman hienoksi tahnaksi. Lisää palmusokeri ja mausteet ja sekoita. Lisää kookoskema, sekoita ja mausta kalakastikkeella.

Leikkaa rintafileet siivuiksi ja sekoita kulhossa marinadin kanssa. Aseta ne sivuun ja anna maustua puoli tuntia. Pujota liha bambutikkuihin ja grillaa vartaat kypsiksi (75 astetta sisälämpötila), välillä valellen marinadilla. Tarjoa sataykastikkeen (ja/tai tamarindikastikkeen) ja kurkkurelissin kanssa.
Viimeistele annos pähkinämurskalla (ja/tai paahdetulla kookoksella), friteeratulla salottisipulilla, korianterilla ja chilillä. Tarjoile loput kastikkeet kulhoissa.

Sataykastike
  • 4dl paahdettuja maapähkinöitä
  • 4 dl kookoskermaa
  • 1 dl tamarindia
  • 6 valkosipulinkynsi
  • 2 sitruunanruohovartta
  • 4 rkl ketjap manis –kastiketta
  • 4 rkl pähkinäöljyä
  • 4 rkl kalakastiketta
  • 4 rkl Shiracha-kastiketta

Sekoita tehosekoittimessa kookoskerma, valkosipuli, sitruunaruoho, tamarindi ja maapähkiinät. Lisää loput aineet ja tarkista maku.

Kurkkurelissi
  • 1dl lämmintä vettä
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl etikkaa
  • 2 kurkkua ohuina suikaleina
  • 2 salottisipulia ohuina suikaleina
  • 1 punainen chili ohuina suikaleina.
Leikkaa kurkku ja salottisipuli pitkittäin suikaleiksi. Hienonna chili ja yhdistä kaikki ainekset. Anna tekeytyä muutama tunti.

Tamarindikastike
  • 2 rkl makeaa chilikastiketta
  • 2 dl kookoskermaa
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 2 rkl palmusokeria
  • 2 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl soijaa
  • 2 rkl schirachaa
  •  Sekoita kaikki aineet kattilassa ja kiehauta lämpimäksi.




Rapeaa possua, palmusokerikaramellia ja riisiviinietikkaa
12 annosta, ohje kirjasta Farang - modernia aasialaista
  • 3500g possun niskaa
  • 2l kasviöjyä
Lihan haudutusliemi
  • 2l vettä
  • 2 valkosipulinkynsi
  • 2 inkivääri
  • 4 valkopippuria
  • 20 cm cassian kuorta
  • 8 tähtianista
  • 2 dl sokeria
  • 4 dl vakoviintä
  • 8 dl kevyt soijakastiketta
  • 1 dl ketjap manisa
  • 2 dl osterikastiketta
Karamellipossun valmistus aloitetaan päivää ennen sen tarjoilua. Valmista haudutusliemi. Siivuta inkiväärit ja valkosipulinkynnet. Kiehauta kaikki liemen ainekset ja lisää muutamaan palaan leikattu possun niska liemeen. Hauduta kattilassa tai uunivuoassa noin 160 asteessa 3-5 tuntia, kunnes liha on pehmeää ja ylikypsää.

Nosta liha jäähtymään astiaan, jossa voit säilöä lihan yön yli jääkaapissa. Laita päälle jotain painavaa painoksi. Siivilöi liemi, ota siitä talteen 4dl ja laita myös se jääkaappiin. 

Possukaramelli
  • 600g palmusokeria
  • 4 dl lihan haudutuslientä
  • 2dl vettä
Lisäksi
  • paahdettua valkosipulia
  • paahdettua salottisipulia
  • punaista chiliä
  • (valkoista) riisiviinietikkaa
  • korianterinlehtiä
  • jasminiriisiä
Valmista karamelli ennen tarjoilua. Kuori hyytynyt rasva liemen päältä ja mittaa liemi kattilaan. Kiehauta ja laita sivuun. Mittaa toiseen kattilaan sokeri ja vesi ja kuumenna kunnes sokeri alkaa karamellisoitua, eli se alkaa tummua ja tuoksuu paahtuneelta. Lisää haudutusliemi sokeriliemen joukkoon varovasti ja keittele kastiketta hiljalleen kunnes se on halutun paksuista. Tähän voi mennä tunti pari. 

Paloittele possu reilun arpakuution kokoisiksi paloiksi ja kuumenna öljy 170 asteeseen. Friteeraa paloja öljyssä, kunnes ne ovat kullanruskeita. Nosta lihapalat öljystä pois ja valuta niistä ylimääräinen öljy. Kaada lihapalojen päälle kuumaa karamellia.

Tarjoile lihat riisin ja chilillä maustetun viinietikan kanssa (viinietikka katkaisee possun makeutta). Viimeistele annos paahdetulla valkosipulilla ja salottisipulilla, viipaloidulla chilillä ja korianterinlehdillä.


Kookosta ja ananasta

Jälkiruoan tarkempi ohje oli jäänyt kirjoittamatta ylös, mutta eipä sen niin väliä kun jälkkärin kookosvanukas ei ottanut kovin hyvin onnistuakseenkaan... Ajatuksena oli siis tehdä jotain saman tapaista kuin täällä, sillä erotuksella että jäädytetyn kookoksen sijaan tekisin pinacoladapannacottaa. Pannacotan tein kerman sijaan kookosmaitoon ja maustoin sen ananasmehulla ja rommilla. 

Valitettavasti hyydytysvaiheessa ananasmehu & muut nesteet olivat erityneet muusta massasta ja lopputuloksena minulla oli kerrospannacotta, jonka alaosa maistui hyydytetyltä kookokselta ja alaosa joltain epämääräiseltä ananaksen, rommin ja liivatteen sekoitukselta. Leikkasin ylemmän kerroksen veke ja tarjoilin vieraille vain kookoskerrosta, joka oli aika pliisun makuista.. Onneksi ananas, mangokastike ja muut härpäkkeet (pistaasipähkinämurska ja paahdetut kookoslastut) toivat lautaselle hieman lisämakua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti