sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Heja Sverige! Jatkoa kotikokkisotaan

Kerroin joku tovi sitten ystäväpiirini uudesta "Arvostele mun illallinen" -kilpailusta, jossa on kukin kokkaa vuorollaan toisilleen kolmen ruokalajin illallisen ohjelmineen, jotka sitten arvostellaan karvanoppapisteasteikolla. Voittajaa odottaa lopussa kunnia ja gloria ja tietysti huikea palkinto! Meidän Aasialainen ravintola starttasi kisan syksyllä, ja nyt on jo ehditty viettää jo neljä huisin hauskaa iltaa ja nauttia herkullisia illallisia toinen toisensa perään.

Toisella illallisella teemana oli rakas naapurimaamme Ruotsi. Dinneri kattauksineen ja taustamusiikkeineen (Abba) noudatti hienosti valittua teemaa. Alkudrinkkinä siemaisimme herkullisen keltaiset Bellinit, jonka jälkeen pääsimme heti syömään. Alkuun saimme nautittavaksemme törkeän hyvää Västerbåtten-juustokeittoa, pääruoaksi saimme herkullisia pororullia bataattimuusin kera ja lopuksi meitä hemmoteltiin ihanan ilmavalla suklaamoussella. Illan ohjelma jatkoi teemaa hienosti Ruotsi-aiheisella tietovisalla, josta meidän perhe vei viemisinä voittoviinipullon kotiin! Jei!! Taidettiinpa pöydässä loppuillasta intoutua laulamaan myös jokunen ruotsinkielinen yhteislaulukin (Pippi Långstrump, Helan går ja Vem kan segla förutan vind kuultiin ainakin) illan kunniaksi.




Jätte kivaa oli! Kiitokset kokeille! Ja loppuun vielä menun helmen - Västerbottenin juustokeiton - ohje, olkaa hyvät! Keiton ohje on kotoisin täältä.

Västerbottenin juustokeitto
(neljälle)
  • 1 purjon valkoinen osa
  • 1 ohut mukulaselleriviipale
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl paprikajauhetta
  • 1 l kanalientä
  • 3 dl Västerbottenin juustoa
  • sherryä
  • ripaus suolaa
  • ripaus pippuria
  • 1 keltuainen
  • 1 dl kuohukermaa
  • persiljasilppua

Leikkaa purjo ohuiksi suikaleiksi ja selleri tulitikun paksuisiksi suikaleiksi. Kuullota niitä voissa. Ripota jauhot ja paprikajauhe päälle. Kaada kanaliemi joukkoon. Keitä keittoa 10 min. Sekoita juusto joukkoon. Huolehdi, että keitto on niin kuumaa, että juusto sulaa, mutta älä anna kiehua, ettei keito juoksetu. Mausta sherryllä, suolalla ja pippurilla.

Vatkaa munankeltuainen ja kerma keskenään. Sekoita seos varovaisesti keiton joukkoon. Ripota persiljaa pinnalle. Tarjoa keitto välittömästi hyvän leivän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti